Home » Artikelen » Nadelen van huurkoop

Nadelen van huurkoop

Er zitten voordelen aan huurkoop vast, maar er zitten ook nadelen aan vast. Zoals gezegd betaalt u elke maand een vooraf afgesproken bedrag. Totdat u uw laatste termijnbetaling heeft gedaan is de auto juridisch gezien niet van u, maar van het autobedrijf waar u de auto vandaan heeft.

Als u van plan bent om netjes uw maandelijkse bedrag te betalen hoeft het helemaal geen probleem te zijn dat de auto pas na de laatste termijnbetaling van u wordt. Het probleem is echter dat niemand in de toekomst kan kijken en dat u niet weet hoe u er over een paar maanden voor staat. Het is dus wel een nadeel dat de auto pas van u wordt als u klaar bent met betalen.

Tot de tijd dat de auto van u is dient de auto dus als borg. Het autobedrijf waar de auto vandaan komt kan u het gebruik van de auto ontzeggen op het moment dat u niet of te laat betaalt. Uiteraard staan ze daarmee in hun recht, want de auto is nog van hun.

Huurkoop auto gelijk aan lenen?

Vaak wordt er erg negatief gedaan over leningen en dat soort toestanden. Over huurkoop wordt daarentegen vaak niet zo negatief gedaan. Dat is gek, want volgens ons is huurkoop toch ook echt een soort van lenen. Het is goed te vergelijken met iets kopen op afbetaling. Het is duidelijk niet hetzelfde, maar als u kiest voor een huurkoop auto kunnen we zeker spreken dat dit gecategoriseerd kan worden bij lenen.

En daar komt gelijk een ander nadeel naar voren, want waar wordt geleend wordt ook rente betaalt. Dat is bij auto huurkoop niet anders. Het bedrag dat u maandelijks moet afdragen is voor een gedeelte opgebouwd uit rente. Hoeveel dit is kan per autobedrijf erg verschillen, dus daarom zou u meerdere autobedrijven moeten polsen en kijken wat ze u te bieden hebben.