Home » Artikelen » Lease of huurkoop

Lease of huurkoop

Kunt u beter kiezen voor een leaseauto of een huurkoop auto? Uiteraard is dat uw eigen keuze, maar in dit artikel gaan we voor u proberen toe te lichten waar nou echt de verschillen liggen tussen deze 2 manieren om in een auto te kunnen rijden tegen maandelijkse betaling.

We hebben het begrip huurkoop al eerder toegelicht, dus nu gaan we ook het begrip lease even toelichten, zodat helder is wat dit nu precies inhoudt. Leasen zouden we in principe ook huren kunnen noemen. Wat er met leasen namelijk gebeurt is dat u een auto als het ware huurt van een leasemaatschappij. Net als bij auto huurkoop betaalt u maandelijks een bedrag dat is vastgelegd in een contract.

Als u een auto gaat leasen heeft u over het algemeen niet de intentie om de auto ook daadwerkelijk aan te gaan schaffen. Dit heeft ook mede te maken met de duur van een leasecontract, welke meestal zo rond de 4 jaar ligt. Het kan zijn dat u na afloop van dit contract de optie heeft om de auto van de leasemaatschappij over te nemen.

Wat lease en huurkoop dus met elkaar gemeen hebben is dat bij beide manieren u niet de juridische eigenaar bent van de auto. Waar dus een groot verschil zit is dat u bij huurkoop altijd de intentie heeft om de auto uiteindelijk in bezit te krijgen, waar dit bij lease in de meeste gevallen niet zo is.

In principe ontlopen lease en huurkoop elkaar dus niet zo gek veel. Het grootste verschil zit hem in het hiervoor genoemde. U zou altijd de 2 manieren met elkaar kunnen vergelijken en zo zien wat financieel gezien voor u het meest gunstig is. Bij lease moet u vooral letten op de bijtelling, waar u bij huurkoop extra aandacht moet geven aan de rente die u moet betalen.